Jdi na obsah Jdi na menu
 


Leo Kalda - architekt a milovník bonbónů

22. 1. 2021
Proslulý chorvatský architekt se narodil v Bílovci
Mezi architekty, kteří dali Záhřebu vzhled metropole, byl zcela určitě architekt Leo Kalda, který byl do chorvatského hlavního města přitahován živou stavební činností na počátku 20. století a zůstal zde trvale. Zapojil se do chorvatského kulturního života, velice aktivně spolupracoval s českou menšinou.
lav_kalda_1.jpgNarodil se v Bílovci 10. dubna 1880 jako Leo Katz do židovské rodiny soudního askultanta Friedricha Katze. Po konverzi na evangelickou víru si rodina změnila příjmení na Kalda. Vzdělání získal v Brně, kde vystudoval Německou stavební průmyslovou školu. Do Záhřebu přijel v roce 1901 na pozvání architekta Martina Pilara, který byl také českého původu. Kalda nejprve pracoval ve společnosti "Pilar, Mally, Bauda" jako stavbyvedoucí. Stavitel Pilar ho vyslal do Vídně, k dalšímu studiu na Akademii výtvarných umění u Viktora Luntze, kterého v roce 1904 nahradil Friedrich Ohmann. Během studií získal Kalda dvě ocenění za své koncepční řešení. V roce 1906 se vrátil do Záhřebu s novými znalostmi a diplomem. Pokračoval v Pilarově společnosti, spolupracoval na realizaci nebo návrhu více než 20 staveb, z nichž nejvýznamnější byla budova banky v ulice Jurišićeva 17, dokud společnost v roce 1907 nepozastavila činnost. V témže roce získal Kalda chorvatské občanství a Chorvatsko se oficiálně stalo jeho druhou domovinou. Na počátku roku 1908 založil spolu s Ivanem Štefanem firmu "Kalda a Štefan, architekti a stavitelé". Když Štefan opustil společnost, pokračovala firma pod novým jménem "Architekt Leo Kalda, stavební podnikání". Kalda navrhl přes 150 veřejných a soukromých budov, z toho 30 v secesním stylu. Podle hodnocení historika umění Darje Radoviče Mahečiće jsou hlavními charakteristikami Kaldových staveb pevnost, jednoduchá monumentalita, dovedná kompozice a vysoká úroveň výkonu. Kaldovým nejdůležitějším dílem je renovace budovy chorvatského parlamentu na náměstí sv. Marka, kterou provedl v plném rozsahu v letech 1909 až 1911. V roce 1907 byla vypsána veřejná soutěž na projekt přestavby staré župní budovy pro sídlo parlamentu. Po řadě peripetií byla stavba nakonec svěřena Kaldovi. Podle jeho projektu vznikala budova parlamentu s lodžií a luxusními secesními okny ve velkém sále parlamentu. Tyto zásahy dobře zapadají do staršího klasicistního interiéru.
sabor__1.jpgMezi Kaldovými pracemi vedle parlamentu vyniká Obchodní a řemeslná komora (dnešní budova Chorvatské obchodní komory) na Rooseveltově náměstí postavená v roce 1914. Je to skvělá ukázka secesní architektury zdobené zvenčí reliéfy na fasádě a uvnitř barevnými vitrážemi s alegorickými reprezentacemi jednotlivých řemesel. V roce 1910 navrhl také přijímací budovu Lékařské fakulty, první budovu budoucí kliniky na Šalatě, domov Mercury Society v Perkovčevě a budovu chorvatské pojišťovny na rohu Masarykovy a Preradovićevovy ulice. Významnými díly Kaldy jsou tři vily v Nazorově ulici, které svědčí o pronikání secese do záhřebské architektury. Z Kaldových nerealizovaných projektů je nejdůležitější ten pro plánované Chorvatské národní muzeum na Strossmayerově náměstí (1911-1913). Fasády budov, které Kalda navrhl mezi dvěma světovými válkami, jsou poněkud jednodušší než ty v období secese a jsou přechodnými formami mezi secesí a racionálním funkcionalismem. Leo Kalda také často pracoval na přetváření nevzhledných budov, kterým dal novou moderní tvář. Práce mimo Záhřeb zahrnují stavbu První chorvatské spořitelny v Crikvenici (1923), evangelický kostel v Hrastovaci u Garešnice (1929), a evangelický kostel ve Valašském Meziříčí.
Leo Kalda byl také významným příslušníkem české menšiny, k čemuž významně přispěl jak jako architekt tak jako mecenáš. Kalda zdarma navrhl budovy pro českou menšinu ve městech: Záhřeb, Daruvar, Hercegovina, Interrić, Jazvenik, Daruvarsko Brestovac a Kaptol a v Nova Vesa u Bosanski Kobaš v Bosně a Hercegovině. Tyto domy existují dodnes a jsou významnými centry kulturního života české menšiny. Ve městě Daruvar architekt Kalda navrhl také budovu České ekonomické školy.
355043.jpgČeský dům v Záhřebu na ulici Pavle Šubiće byl postaven v roce 1937. Mezi lety 1941 až 1998 zde sídlil záhřebský rozhlas, nebo později také televize. S návratem budovy do rukou české Besedy Záhřeb, jako její právoplatné majitelky se rozvětvila i kulturní a vzdělávací činnost tohoto nejstaršího menšinového sdružení v Chorvatsku, které v roce 2024 oslaví své 150. výročí. Od roku 1949 Leo Kalda pracoval ve Státní stavební společnosti Visokogradnja a poté odešel z invalidního důchodu. Až do své smrti byl předsedou dozorčí rady české Besedy Zagreb. Leo Kalda zemřel 10. října 1956.