Jdi na obsah Jdi na menu
 


Doktorem na torpédovém křižníku „Panther“  aneb z Bílovce do Japonska a Číny

12. 11. 2020

O 10 let později odkoupil „dvoj-dům“ známý a všemi oblíbený bílovecký „Wundarz“ ranhojič Franz Carl Schmidt. Jak už to v dobrých rodinách bývá tak dům převzali po otci synové Hermann a Quido.

Ráno 30. července 1865 zavládlo v rodině bíloveckého obchodníka Hermanna Schmidta obrovské veselí. Pálenka a pivo teklo proudem. Bylo co slavit, protože na svět přišel vymodlený dědic. Syn dostal jméno Paul. Tatínek už se radoval jak jediný mužský výhonek rodu převezme živnost, jenže maminka Wilhemina rozená Tramplerová viděla synovu budoucnost v úplně jiných barvách. „Pavlík půjde na studia, přece se nezahrabe v malém obchodě“, rozhodla matka a tak se taky stalo. Paul Schmidt odešel studovat do hlavního města habsburské říše medicínu. Ve Vídni se v jedné kavárně nedaleko od chrámu sv. Štěpána seznámil se začínajícím doktorem od maríny a už se viděl na palubě velkého křižníku. Bude sloužit v námořnictvu Jeho císařského veličenstva. Co si tehdy u dobré melange s troškou šnapsu předsevzal to taky do puntíku splnil.
115_1094.jpgV srpnu roku 1886 nastoupil ještě jako medik do námořního špitálu v Dignanu, dneska chorvatské městečko Vodnjan. Jenže špitálního doktora Paul dělat rozhodně nechtěl. Jako správný suchozemec chtěl na moře.
To se mu vyplnilo roku 1892 když se uvolnilo místo lodního lékaře na novém křižníku, který nesl jméno samotného panovníka „Kaiser Franz Josef I.“. Jako lodní lékař byl v posádce velmi oblíbeny a také si jeho píle vyniknout všimli nadřízení. Byl povýšen a převelen na torpédový křižník „Panther“, který se chystal v první májový den roku 1896 vyplout z domovského přístavu Pula na dlouhou výpravu až do východní Asie. Tohle byla plavba přesně podle gusta mladého doktora z Bílovce.
S.M.S. (Seiner Majestät Schiff ) „Panther“ opustil přístav v Pule a zamířil k Port Saidu kde propluje Suezským průplavem do Rudého moře. Dne 19. května zakotvil „Panther“ v přístavu Massawa na břehu Rudého moře (úryvky z hlášení uveřejněných v rak. nov.). Na počátku června podává telegrafista zprávu z přístavu Bombay. Na palubě je vše dobré. Mezi posádkou vládne skvělá nálada. O měsíc později je už S.M.S. „Panther“ v přístavu Mormugao (Portugalská kolonie) a dále popluje na Ceylon. 6. července 1896 zakotvil torpédový křižník v Singapuru na 14. t.m. pokud bude přát počasí jako dosud další destinací bude Saigon. Bohužel na tomto úseky cesty se loď dostala do velice silné bouře. Doktor Schmidt měl plné ruce práce se zraněnými námořníky. Do Saigonu doplul „Panther“ s několika denním zpožděním. Pátého srpna podává lodní telegrafista zprávu ze Šanghaje. 
Průběh cesty S.M.S. „Panther“ je následující: Japonsko (Nagasaki) pak Vladivostok a zpět Nagasaki. Po několika dnech odpočinku a nutných opravách na lodním zařízení „Panther“ vyplouvá do Koree a zpátky do země vycházejícího slunce tentokrát do přístavu Sasebo na západě ostrova Kjúšú. Vánoce roku 1896 slavili rakouští námořníci daleko od svého domova v přístavu Port Artur. Telegrafista podal zprávu, že v přístavu kotví několik čínských válečných lodí. Velitel lodi „Panther“ fregatní kapitán rytíř von Koeppler s důstojníky a lodním lékařem MUDr. Schmidtem přijali pozvání guvernéra provincie generála Thung Chinga a prohlédli si celý přístav.
Před nový rokem loď odplula opět do japonského přístavu Nagasaki kde zůstane kotvit do února a pak popluje do Manily na Filipínách.
Na podzim roku 1897 zažila posádka S.M.S. „Panther“ taky jedno bojové nasazení. V Šanghajském přístavu došlo k velkým nepokojům a byla napadena posádka americké lodi USS Monoclay, která se snažila ochránit americké úředníky a civilní zaměstnance několika zde působících firem. Rozbouřený dav se na námořníky vrhl s veškerou razancí a snažil se zmocnit amerického plavidla. Celý tento krvavý incident viděla posádka „Panthera“ spustili na vodu záchranné čluny a rychlým výsadkem na pobřeží se jim podařilo osvobodit všechny Američany včetně civilistů.
Po tomto incidentu nabral S.M.S. „Panther“ kurs Singapur, Bombay a přes Suezský průplav konečně domů. Dne 27. února 1898 připlul „Panther“ za zvuků slavnostních maršů do Puly. Celá expedice trvala 22 měsíců.
Po návratu z asijské mise byl Dr. Schmidt povýšen a převelen jako lodní lékař na válečnou loď S.M.S. Wien.
V květnu 1902 se dočkal povýšení do hodnosti štábního lékaře C a K námořnictva v Terstu. Byl vyznamenán zlatou jubilejní plaketou námořnictva a válečným jubilejním křížem.
V listopadu 1910 přišlo povýšení na majora a vrchního štábního lékaře 2. třídy. Nejvyššího vyznamenání za svojí obětavou lékařskou práci u námořnictva se dočkal MUDr. Paul Schmidt v prvním roce velké války, 1. listopadu 1915 kdy byl povýšen do hodnosti podplukovníka a vrchního štábního lékaře 1. třídy. 

dscn0700.jpgNa penzi odchází do svého rodného Bílovce kde se natrvalo usazuje v domě svého otce na Kostelní ulici a rád chodí do nedaleké vinárny Grill nebo do restaurace Pilsnerhof na náměstí kde se rád ukazuje ve své parádní námořnické uniformě a všechny štamgasty baví vyprávěním o dalekých zemích, kde se většina jeho sousedů nikdy nepodívá. Tak alespoň lačně hltají poutavé vyprávění tohoto doktora od mariný. Ještě více však všechny hřeje u srdce, že i když procestoval skoro celý svět tak se vrátil do svého rodného městečka na samé hranici Slezska. Pokud se chce vrchní štábní lékař v.v. pobavit se svými „Krieg Kumpel“ to musí kousek dál do pověstné hospody Felsenkeller v Městském kopci. Všichni mu hned salutují, protože je mezi přítomnými nejvyšší „šajba“.
Pan Oberstleutnat und Marine-Oberstabsarzt 1. Klasse FJO-Off. (KD.), ®, Off. EZ. r. K. (KD.) MUDr. Paul Schmidt se nikdy nesmířil s rozpadem tolik milované Habsburské říše a patřil k velmi hlasitým bíloveckým odpůrcům nově vzniklé republiky. Není taky divu, že byl jedním z velmi aktivních členů Deutsch Nationalpartei(DNP) v Bílovci a stal se výběrčím příspěvků. V roce 1934 u něho v domě na Kostelní ulici dokonce udělala policie domovní prohlídku, protože i když byla strana postavena mimo zákon a rozpuštěna stále a všude hlasitě propagoval nacistické myšlenky a šířil zakázané tiskoviny...