Jdi na obsah Jdi na menu
 


Franz Schweder - vídeňský lékárník

7. 11. 2021

Bílovecký lékárník založil věhlasnou vídeňskou lékárnu

116586530_4770434302982686_6059796070504639267_n.pngPrvním poznávacím znamením byla jejich vůně. Máta a meduňka se mísily s heřmánkem, lipovým květem a lékořicí. Na sto let starých policích jsou uloženy nádoby, které uchovávaly mystické tinktury a masti, stojatky, prachovnice, váhy a hmoždíře všech velikostí. Lékárna bývala místem, kde vám lékárník v bílém plášti připravil všechno od mastí, sirupů a čípků až po vodičku na bradavice, šampon a čajovou směs na kašel přímo vám konkrétně na míru. Taky za ním pacienti chodili s důvěrou a radili se s ním stejně jako s panem doktorem a odcházeli s pocitem, že lék jim opravdu pomůže... tak nějak vypadala lékárna ještě před padesáti lety.

V Bílovci založil první „moderní“ lékárnu v roce 1836 Adalbert Seitz. Syn Antona Seitze lékárníka v Postoloprtech.

Po smrti prvního bíloveckého lékárníka, pokračovala v dědečkově započaté práci jeho vnučka Karolína Viktorie Albertina Schwederová(*1858), která se provdala za mladého brněnského magistra farmacie Johanna Schorczika (*1852), syna Martina Schorczika – choralisty v brněnské katedrále sv. Petra a Pavla. Z tohoto velmi šťastného manželství vzešlo pět dětí. Nejmladší syn Alfred bude pokračovatelem rodové tradice a převezme bíloveckou lékárnu „U sv. Hedviky“.

annoshow--1-.jpgVnuk Adalberta Seitze, Franz Schweder (*1862) po studiích farmacie, odešel pracovat do Vídně. Pronajal si malou lékárnu ve Weidenu – 4. okrese, kde se mu příliš nedařilo. Jak říká jedno moudré pořekadlo „když je nouze nejvyšší, přátel pomoc nejbližší…“, už pomýšlel na návrat do rodného Bílovce, ale ještě, než nadobro opustí hlavní město mocnářství, rozhodne se navštívit svého kolegu ze studií Franze Roubala, který ho o den později v jedné z vídeňských kaváren představí „čerstvé“ vdově po lékárníkovi Bernardu Walschovi, Matyldě. Mladý čtyřiadvacetiletý magistr farmacie se do velmi pohledné Matyldy zamiloval. Po svatbě 18. listopadu 1886, převzal její lékárnu na Simmeringer Hauptstraße. Magistr Franz Schweder si velice zakládal na slušném vystupování, profesionalitě a pěkném prostředí. Všichni příchozí se museli v jeho lékárně cítit vždy příjemně. Aby nalákal nové zákazníky začal používat různé dárkové poukazy, nebo velmi hojně využíval reklamu v novinách. Položil tak základ lékárně „Apotheke Zur Mariahilf“, která slouží obyvatelům Vídně do dnešních časů.

Jedna taková zajímavost na závěr: Když se v roce 1894 vracel z vídeňské konference lékárníků, bílovecký lékárník Johann Schorczik, rozhodl se, že také navštíví bratra své ženy. Jak vešel do chodby švagrova domu, postihla ho srdeční slabost.  Přivolaný lékař už ale mohl pouze konstatovat smrt.

Vídeňský lékárník Franz Schweder přežil svého švagra o 14 let. Po jeho smrti převzal lékárnu syn Franz (1890 – 1965), pozdější prezident rakouské lékárnické komory.

 

 

 

annoshow.jpg