Jdi na obsah Jdi na menu
 


Karl Machinek-námořní lékař

17. 12. 2023

Lodní lékař z Bílovce a mexický císař

Přiznejme si pánové upřímně, kdo z nás jednou v dětství nesnil o tom obléci si svůdnou modrou námořnickou uniformu, nastoupit na velkou loď a vyrazit vstříc nevšedním dobrodružstvím.  Jeden bílovecký rodák takové dobrodružství zažil. Jeho příběh by mohl být inspirací pro velký filmový „trhák“.

Karl Machinek spatřil světlo světa 29. března 1834 v Bílovci (dům vrchnostenské správy, dnes muzeum), jako prvorozený syn Davida Machinka, pomocného panského lékaře a Johanny Nosskové. Větší část dětství prožil v Bílovci, než otec získal prestižnější místo ve Fulneku. Po studiích medicíny na Vídeňské univerzitě nastoupil jako vojenský lékař k pluku polních myslivců č. 21. V roce 037-gasthaus.jpg1861 byl převelen do přístavního města Pula k námořnictvu. Na počátku dubna 1865 už je v pozici druhého lodního lékaře na palubě paro-plachetní korvety S.M.S. Dandolo, která se právě chystala vyplout na dlouhou plavbu do Brazílie, Číny a Japonska pod velením zkušeného kapitána Ludwiga von Nauta. Expedice měla za úkol zkoumat hospodářské poměry v cizině, hledat nová odbytiště a případně podporovat zájmy rakouské plavby a obchodu. Korveta Dandolo vyplula po dokončení většiny nutných úprav 9. dubna 1865 z Puly do Terstu, kde zakotvila 11. téhož měsíce. Ale již 20. dubna korveta proplula Gibraltarem do Atlantického oceánu. Dobové noviny samozřejmě s určitým zpožděním přinášely poměrně obsáhlé zprávy o této výpravě, tak budeme naše vyprávění trochu časově krátit. Na počátku května překročila korveta Dandolo rovník, což bylo důvodem k tradiční námořnické oslavě. O několik dní později zakotvila loď v brazilském Riu, kde kotvilo i několik cizích válečných lodí…Mezi posádkou lodi se objevuji první případy žluté zimnice a kurdějí… Protože se nebudeme zdržovat popisem běžných povinností posádky při plnění úkolů, proto se v našem vyprávění přesuneme až do roku 1866, kdy korveta Dandolo musela změnit své původní plány a zamířit do mexického přístavu Veracruz. V Mexiku vypuklo povstání proti císaři Maxmiliánovi (arcivévoda Ferdinand Maxmilián, bratr rakouského císaře Františka Josefa I.) a kapitán Ludwig von Nauta dostal rozkaz pokusit se dopravit císaře do Evropy. Mexický císař uspořádal na válečné lodi Dandolo velký banket, ale následně odmítl kapitánovu nabídku k cestě do Evropy. Bílovecký rodák Karl Machinek s dalšími důstojníky obdržel rytířský kříž mexického císařského Guadalupského řádu. Na palubu bylo prozatím alespoň složeno asi 800 beden obsahující císařovu knihovnu a cennosti. Na konci listopadu se kapitán von Nauta s několika důstojníky vypravil za císařem do města Orizaba, kde se ještě pokusili zvrátit jeho rozhodnutí zůstat v Mexiku. Bez úspěchu.

corvette_dandolo_-1872-.jpgMusíme ještě zmínit jednu smutnou událost. Protože v roce 1866 bylo Rakousko ve válečném stavu s Pruskem, zaútočila na rakouskou korvetu S.M.S. Dandolo, která kotvila u ostrova Sacrificio de Veracruz, pruská korveta Vineta. České noviny Posel z Prahy o této události píši: „Bitka rakouské lodi Dandolo s pruskou Vinetou v moři mexickém stala se u přístavního města mexického císařství Veracruz. Pruská Vineta prohrála. Na rakouské Dandolo je 60 mrtvých a raněných, mezi nimi i dva důstojníci na Vinetě činí ztráta počet dvojnásobný“.

Na počátku května roku 1867 korveta doplnila zásoby uhlí a zvedla kotvy, s krátkou zastávkou v Havaně zamířila do domovského přístavu Pula, kde doplula po dvou letech, 7. června. Mexický císař Maxmilián byl popraven 19. června 1867.

Doktor Karl Machinek se ještě roku 1870 zúčastnil další plavby korvety S.M.S. Dandolo do Jižní Ameriky. Po návratu byl penzionován a definitivně opouští císařské námořnictvo, vrací se do rodného Slezska. Pracuje jako praktický lékař v Bílovci, Odrách a Bartošovicích. Dne 10. srpna 1872 se ve Fulneku oženil s Leopoldinou, dcerou Aloise Wischaty vrchnostenského správce v Hladkých Životicích. Bývalý námořní lékař Karl Machinek zemřel 1. června 1887 v Bartošovicích, bylo mu 52 let.

 

 

 

img_20231103_101307.jpg