Jdi na obsah Jdi na menu
 


Věhlasný lékař, malíř, galerista a numismatik – MUDr. Josef Scholz

7396109.jpgJosef Scholz přišel na svět 12. března roku 1835 do rodiny bíloveckého koželuha Aloise Scholze. Bezstarostné mládí prožil v domě čp. 302 na dnešní ulici Čs. armády. Jeho budoucí povolání lékaře bylo, dalo by se říci s trochou nadsázky, předurčeno. Josefův strýc Josef Scholz (*1784) byl zámecký a městský lékař v Bílovci. V patnácti letech odchází Josef Scholz z rodného hnízda do hlavního města rakouského mocnářství, studovat jednu z nejprestižnějších škol v tehdejším Rakousku - Tereziánskou akademii. Maturitní zkoušku úspěšně skládá roku 1854. Po maturitě pokračuje ve studiu na lékařské fakultě vídeňské univerzity, obor chirurgie. Doktorát získává o pět let později. Druhý doktorát z oboru porodník pak roku 1861. Praxi absolvuje na klinice věhlasného profesora Johanna Heinricha von Dumreichera.

Vzplanutí nového válečného konfliktu mezi Rakouskem a Pruskem roku 1866 nenechává mladého ambiciózního lékaře klidným a rukuje k 1. dělostřeleckému regimentu jako polní felčar. Později je převelen do vojenské nemocnice v Klosterneuburgu. Po válce získává MUDr. Josef Scholz primariát ve vídeňské Všeobecné nemocnici kde se začíná zabývat novou inovativní metodou kloubní chirurgie a konzervativní léčbou kloubů. Na toto téma napsal několik vědeckých studií. V roce 1872 zakládá asociaci vídeňských lékařů a v letech 1878 – 1894 působí jako viceprezident lékařské komory.

Doktor Scholz je také velmi činný v regionální politice. S krátkou přestávkou zasedá ve vídeňské městské radě kde zastává post předsedy lékařské sekce (1882 - 1895). Zároveň si také buduje velice úspěšnou soukromou lékařskou praxi.

Josef Scholz již jako student medicíny začíná koketovat s výtvarným uměním a postupem času se stává uznávaným impresionistou. Maluje hlavně krajinky a zátiší. V pozdějších letech zakládá vlastní galerii, kde vystavují svá díla jeho přátelé Emil Jakob Schindler (1842 – 1892), jehož byl také rodinným lékařem a Hans Makart (1840 – 1884). Obrazy Dr. Josefa Scholze stále nabízí v aukcích vídeňské Dorotheum.1605884861579.jpg

Druhou vášní pana doktora Scholze jsou historické mince. V letech 1890 – 1916 je členem představenstva rakouské numismatické společnosti. Ke svým 70. narozeninám obdržel nestor vídeňských lékařů MUDr. Josef Scholz pamětní plaketu, jejímž autorem je známý rakouský sochař a medailér Rudolf Marschall.

V poslední vůli odkazuje rozsáhlou sbírku antických a starožitných rakouských mincí Muzeu města Vídně a své alma mater – Vídeňské univerzitě.

Bílovecký rodák MUDr. Scholz umírá 13. července 1916 v požehnaném věku 81 let.